Et sikkert goddag til verden

Et sikkert goddag til verden

Tæt samarbejde mellem Price Invena ApS. og IPU førte frem til instrumentet ClampCut, der i én arbejdsgang klemmer og klipper navlestrengen over på nyfødte børn. Instrumentet giver væsentlige økonomiske og sikkerhedsmæssige fordele sammenlignet med de traditionelle metoder og sælges nu på det globale marked.

Instrumentet ClampCut -SSC23 er et sterilt engangsprodukt, der benyttes til overskæring af navlestrengen på nyfødte børn. Navlestrengen placeres i instrumentet ca. tre centimeter fra den nyfødtes mave og herefter trykkes et stempel ned, der klipper navlestrengen over. I samme arbejdsgang slutter en lille hvid klemme sig tæt om navlestumpen ved barnets mave, mens en klemme presses rundt om den del af navlestrengen, som er forbundet med moderkagen. Denne klemme kan åbnes, hvorefter der om nødvendigt kan tages blodprøver fra moderkagen. Fordi navlestrengen skæres over, og dens ender klemmes sammen simultant, er der ikke risiko for blodsprøjt. Dette reducerer betydeligt risikoen for, at personalet bliver smittet med eventuelle sygdomme fra barnets blod. Risikoen for infektion fra barnets navlesnor er elimineret.

Opfinder og ejer af virksomheden Price Invena ApS, Knud Lykke Jensen, fik ideen til ClampCut i 1990. Tre år senere stod han med et patent på ideen, og i 1995 var ideen modnet til et kommercielt anvendeligt produkt, parat til at blive produktudviklet. Knud Lykke Jensen tog kontakt til IPU.

Fra tankespind til færdigt produkt

Hvordan foregik samarbejdet omkring produktudviklingen af din idé?

Jeg havde brug for effektive kræfter til at færdigudvikle mit instrument, og her vurderede jeg, at IPU var de bedst kvalifi cerede til den opgave. I samarbejde med IPU gennemførte jeg konceptvalg, designforslag, detailkonstruktion og produktionsopstart. Indledningsvist tog jeg kontakt til Professor Lars Hein, vi faldt hurtigt rigtig godt i spænd og i løbet af kort tid, fik vi skudt et projekt i gang. Akademiingeniør Jim Radmer blev projektleder og med sin særlige evne til at kombinere kreativitet og konstruktivt arbejde, samtidig med at han var utrolig åben og lydhør over for alle forslag, tog udviklingsprojektet hurtigt form. Senior ingeniør Troels Pedersen og senioringeniør Jesper Windum udarbejdede henholdsvis computeranimationer og skitser til designet. Det var fantastisk at opleve, hvordan de to kunne formidle mit tankespind til designforslag. Vi havde selvfølgelig nogle fejlskydninger i designet, men ud fra skitserne nærmede vi os hurtigt en endelig skitse, som vi kunne udarbejde prototyper ud fra og produktionsmodne”.

“Instrumentet bliver nu produceret i Danmark, samlet i Sverige, steriliseret i Danmark og solgt til udenlandske hospitaler og fødesteder. Med de ca. 65.000 fødsler vi har i Danmark om året, mod 135 millioner på verdensplan, så er jeg nødt til at tænke globalt i salgsøjemed. I Danmark er der desuden tradition for at lukke navlestrengen med elastik, så foreløbig er der ikke noget økonomisk incitament til at bygge en salgsorganisation op her i landet. Men status er, at produktet både giver væsentlige økonomiske og sikkerhedsmæssige fordele sammenlignet med de traditionelle metoder”.

Hvordan sikrede I jer, at produktet havde den rigtige kvalitet og kunne godkendes til brug i sundhedssektoren?

“I 1997 var en pilotproduktion af instrumentet klar til test. Instrumentet blev testet på Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet og godkendt af Etisk komite i overensstemmelse med god klinisk praksis (GCP test og rapport). Herefter blev instrumentet testet og godkendt hos øvrige relevante instanser, og en egentlig produktion kunne gå i gang. ClampCut er produceret i miljøvenligt materiale uden PVC, som har samme giftvirkning som dioxin og kan ophobes i fødekæden, og uden latex, som kan fremkalde allergiske reaktioner. IPU hjalp med til at vælge det rigtige materiale til instrumentet, og det er meget vigtigt for mig, at der hverken er PVC eller latex i produktet. Når klemmen er fæstnet om navlestumpen, smider man resten af instrumentet ud. Plastikkomponenterne er af det såkaldte polyamid 6.6, der, når det bliver brændt, omdannes til vanddamp”.

Adgang til IPU’s store netværk

Har du nye opfindelser på vej, som du vil benytte IPU til at produktudvikle?

"Ikke for indeværende, men når jeg får en ny produktidé, er der ingen tvivl om, at jeg vil henvende mig til IPU igen. Hvem jeg så skal samarbejde med afhænger jo af det produkt, jeg skal have udviklet. De fire IPU-folk, der deltog i udviklingsarbejdet med ClampCut, udgjorde den kerne, som var de bedste inden for det aktuelle område. Det fabelagtige ved IPU er, at der er så mange forskellige kompetencer at trække på. Det mærkede jeg jo også i projektet med ClampCut, at jeg ud over den viden, “mine” IPU-folk lå inde med, så fik jeg indirekte adgang til IPU’s og DTU’s øvrige kompetencer og faciliteter - de har jo et enormt netværk at trække på i universitetsmiljøet. Det betaler man selvfølgelig for, men til gengæld får man et produkt ud af samarbejdet, som lykkes industrielt. Den kontrakt vi i sin tid indgik, er til fulde opfyldt. Jeg havde afsat ni måneder til projektet, og tidsplanen blev overholdt. Jeg var hele tiden sikker på, at IPU kunne løfte opgaven, så den vej går jeg gerne igen”, slutter Knud Lykke Jensen.

Artiklen er skrevet af videnskabsjournalist Mette Minor Andersen

Se også:

  • Universitetssamarbejde og netværk

    IPU er placeret på DTU's campus i Lundtofte nord for København, og medarbejderne fra DTU og IPU sidder dør-om-dør. Denne lokalisering giver IPU unikke forudsætninger for resultatskabelse over for såvel... DTU samspil
  • IPU deltager i møde om dansk-polsk samarbejde

    Go High Tech - IT, grøn teknologi samt forskning og udvikling I seminaret ”Go High Tech!”, som er arrangeret af den Polske ambassade i Danmark i et samarbejde med Dansk Industri (DI), er der fokus... dansk-polsk samarbejde
  • Unikt proteinprodukt af bakterie

    UniBio A/S og IPU har i flere år samarbejdet tæt om udviklingen af et fermenteringsanlæg til produktion af det protein- og næringsrige produkt UniProtein (Single Cell Protein). Virksomheden tager nu... proteinprodukt

Open position - Thermodynamic modelling

Modellering

Are you passionate about solving and modelling real industry problems within thermodynamics and other fields? Do you want to team up with IPU in supporting our global industry clients developing radically better and more efficient products and processes based on our advanced analyses, concepts and tools within modelling of thermodynamic systems?

Join us!